wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Porady Ratownika » Igły Gripper, igły do portów naczyniowych

Igły Gripper, igły do portów naczyniowych

Data dodania: 18-05-2018 Wyświetleń: 957
Założenie portu podskórnego umożliwia stały dostęp do naczyń żylnych. Jest to niezwykle istotne w przypadku pacjentów, którzy ze względu na chorobę, wymagają trwałego lub bardzo częstego podawania leków, czy też są żywieni pozajelitowo. Poprzez port podskórny podawane są również środki przeciwbólowe, preparaty krwiopochodne oraz leki stosowane w przebiegu chemioterapii. Aby nie uszkodzić delikatnej membrany portu opracowano specjalny rodzaj igły.

 


altPolecamy igły Hubera, przeznaczone do przepłukiwania portów oraz do stosowania w przypadku krótkich podaży oraz igły Gripper ze zintegrowanymi drenami, służące do podaży długotrwałych. Igły Gripper mogą być noszone przez pacjenta do 7 dni. Ich  kształt o niskim profilu przyczynie się do znacznie większej wygody pacjenta, a miękka platforma poprawia stabilność igły i chroni otoczenie portu. Igły oferowane są w różnych rozmiarach oraz długościach, a dla wygody użytkownika oraz szybkiej identyfikacji rozmiaru, ich zaciski są kodowane przy pomocy kolorów. Rozmiarowi 19 Ga odpowiada kolor beżowy, rozmiarowi 20 Ga - kolor żółty, natomiast największy rozmiar 22 Ga został wyróżniony kolorem czarnym. Igły do portu naczyniowego znajdziesz tutaj.


Prezentowane igły Gripper posiadają szereg zalet, wśród których należy wymienić długi czas użytkowania, mniejszy ból w czasie wypinania igły oraz zdejmowany uchwyt, który ułatwia jej wprowadzanie. Miękka platforma przyczynie się do większego komfortu pacjenta, polepszenia stabilizacji igły oraz chroni miejsce otaczające port. Specjalne zakończenie typu Luer-Lock znacznie zmniejsza ryzyko rozszczelnienia lub możliwość odłączenia drenu.


 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu