Zatrucie grzybami
...występuje po spożyciu grzybów zbieranych przez osobę o niedostatecznej ich znajomości.
Pomyłki mogą mieć różne konsekwencje. Objawy zatrucia przypominają zatrucie przeterminowaną żywnością a ponadto mogą być charakterystyczne dla danego gatunku grzyba, powodując np. zaczerwienienie twarzy, ślinienie, masywne pobudzenie, skurcze i drgawki, upojenie oraz splątanie.
W naszych lasach rośnie wiele gatunków o różnej toksyczności. Większość najbardziej niebezpiecznych grzybów to grzyby blaszkowe, które posiadają na spodniej stronie kapelusza blaszki-cienkie listewki. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich:
Muchomor sromotnikowy- o zielono zabarwionej skórce kapelusza, mylony z gołąbkami, gąskami, a także z czubajką kanią.
Muchomor jadowity i wiosenny- które mają owocniki białe i z tego powodu bywają mylone z pieczarkami.
Jedynym zabezpieczeniem przed zatruciem grzybami jest zbieranie i spożywanie tylko tych grzybów, które na pewno się zna. Potraw z grzybów nie wolno w żadnym wypadku odgrzewać. Jeżeli u jednej z osób, która spożywała danie z grzybami, występują objawy zatrucia, zarówno ona, jak i wszyscy inni uczestnicy posiłku powinni się niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Postępowanie przy podejrzeniu zatruciu grzybami:
- Natychmiast opróżnić żołądek. Pić ciepłą wodę z solą(dorośli) dzieci wodę(bez soli) i spowodować wymioty.
- W żadnym razie nie zażywać środków przeczyszczających, żadnych leków, alkoholu czy mleka.
- Natychmiast zapewnić pomoc lekarską, lub odwieźć chorego do szpitala.
- Zabezpieczyć resztki pozostałe z czyszczenia grzybów, resztki jedzenia, pozwoli to na precyzyjną diagnozę.
- Jeżeli oznaki zatrucia występują bardzo późno, najczęściej dopiero po 10 lub 11 godzinach po posiłku, istnieje wówczas podejrzenie zatrucia muchomorem sromotnikowym, wiosennym lub jadowitym, możliwym do neutralizacji tylko w specjalistycznych klinikach.
- Również przy objawiających się zatruciach, wskazujących na spożycie grzybów nie zagrażających życiu, należy natychmiast zapewnić pomoc lekarską.( nie można wykluczyć, iż w posiłku nie znalazły się trujące grzyby, które zadziałają dopiero późno)
Na koniec prośba:
Nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.
Nie wolno też zbierać grzybów objętych ochroną.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady Ratownika